Python’da random Modülü
Python’da random modülü ile rastgele sayıların üretilmesi bir başka deyişle edinilmesi sağlanır.
Bu yazımızda random modülünde yaygın olarak kullanılan fonksiyon ve nitelikler incelenmiştir.
random Modülü
Rastgele sayı üretmek için Python’ın standart kütüphanesinde bulunan random adlı bir modül kullanılmaktadır. Random modülünde tanımlı olan nitelik ve fonksiyonları kullanabilmek için bu modülü import random yazarak içe aktarmak (import) gerekir.
- random modülünün yine aynı addaki random () fonksiyonunu kullanarak 0.0 ile 1.0 arasında rastgele olacak şekilde kayan noktalı sayı (float) edinilebilmektedir; random.random ().
– Edinilecek rastgele sayı için minumum değer 0.0 iken maksimum değer 1’den küçük olur.
- 0.0 ile 1.0 arasında değil de belirlenen iki kayan noktalı sayı (float) arasında olacak şekilde rastgele sayı edinebilmek için random () fonksiyonu yerine uniform () fonskiyonundan yararlanılır; random.uniform (x, y).
– Edinilecek rastgele sayı için minumum değer x.0 iken maksimum değer y.0’dan küçük olur.
- Eğer ki rastgele edinilecek sayının float bir değer değil de tam sayı (integer) olması istenirse o zaman randint () fonksiyonu kullanılır; random.randint (x, y)
– Edinilecek rastgele sayı için minumum değer x iken maksimum değer y’den küçük olur.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
import random print (random.random()) # 0.0 ile 1.0 arasındaki rastgele float sayı için print (random.uniform(45.5, 78)) # belirlenen iki sayı arasındaki float sayı için print (random.randint(50, 500)) # belirlenen iki sayı arasındaki tam sayı için |
https://trinket.io/python3/237545f2a0
- randrange () fonksiyonu kullanılarak randint () fonksiyonu ile yapılan işlevin bir benzeri yapılır; random.randrange (). Ancak aralarında iki önemli fark bulunmaktadır.
– İlk fark, random.randrange () ile istenirse tek bir parametrenin kullanılabilmesidir, örneğin; random.randrange (10). Bu ifade pekala random.randrange (0, 10) şeklinde de yazılabilir.
– İkinci önemli fark ise, randrange () fonksiyonu ile kast edilen değer aralığıdır, örneğin; random.randint (12, 44) ile edinilecek rastgele sayının maksimum değeri 44’den küçük iken random.randrage (12, 44) ile maksimum değer 44 olmaktadır.
1 2 3 4 5 6 |
import random print (random.randrange (10)) # min 0 ile maks 10 arasındaki tam sayı değeri print (random.randrange(10, 100)) # min 10 ve maks 100 arasındaki rastgele tam sayı için |
https://trinket.io/python3/e439542d23
- choice () fonksiyonu ile dizi niteliği taşıyan veri tiplerinden rastgele ögelerin seçilmesi sağlanabilir. Keza karakter dizileri (string) de dizi niteliği taşıyan veri tipleri olduğu için benzer şekilde choice fonksiyonuna yanıt verir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
import random liste = ['elma', 'armut', 'şeftali', 'kiraz', 'muz', 'üzüm', 'erik'] print (random.choice(liste)) dizi = '1kodum' print (random.choice (dizi)) |
https://trinket.io/python3/33f091abbb