HTML Nedir, Neden Bir Kodlama Dili Değildir?
HTML nedir sorusuna kısaca metin işaretleme dili olarak cevap verilebilir. Zira Türkçesiyle “Hiper Metin İşaretleme Dili” anlamına gelen HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesinden ibarettir.
HTML’nin Tarihçesi
HTML, Tim Berners Lee tarafından ilk olarak 1991 yılında CERN laboratuvarlarında ortaya çıkmıştır. Ki, bu aynı zamanda web’in doğum tarihi olarak da kabul edilir.
Tabi o günlerde böyle bir şeye dönüşmesinin umulmadığını söyleyebiliriz. Zira Tim Berners Lee, 1990 yılında kendisi gibi CERN’de görevli olan araştırmacıların birbirleriyle dokümanlarını kolayca paylaşabilecekleri bir sistem kurmak istemiştir.
Bu motivasyon ilk olarak HTML dilinin ilk sürümünü ortaya çıkarmış ve ardından da kendisi World Wide Web (WWW) sistemini kurmuştur.
HTML’nin sırasıyla çıkış tarihleri aşağıdaki gibidir:
HTML1.0 | 1991 |
HTML2.0 | 1995 |
HTML3.2 | 1997 |
HTML4.01 | 1999 |
XHTML | 2000 |
HTML5 | 2014 |
Peki HTML Bir Kodlama Dili midir?
Açılımından da anlaşılacağı üzere HTML bir işaretleme dilidir zaten bu vurguyla da HTML’in bir programlama dili olmadığı şiddetli bir şekilde ima edilir. Öyle ki bu ima kendisini sosyal medyada çeşitli meme’lerde göstermiştir:
Hyper Text Markup Language kelimelerini ayrı ayrı incelediğimizde language kısmı özellikle yeni öğrenenler için kafa karıştırıcı olsa da daha çok bir sözcük koleksiyonuna sahip olması anlamında bir “dil” anmalmındadır.
Her ne kadar işaretleme dilleri kendilerine has kodlar kullanmalarıyla programlama dili olduğu izlenimini verse de bu kodlarla çalıştırılabilir bir komut dosyası oluşturulamaz. Peki öyleyse HTML ile yazılan kodlar nasıl çalışıyor diye sorabilirsiniz.
Aslında Google, Firefox gibi internet tarayıcıları tarafından ilgili HTML kodları okunur ve yorumlanır. Herhangi bir siteye girdiğimizde bizim gördüğümüz şeyler aslında tarayıcıların bu kodları yorumlamasından ibarettir.
Ayrıca programcıların, Python, C++ gibi programlama dillerine kıyasla HTML’yi programlama dili olarak kategorize etmemeleri aşağıdaki 7 nedenle ifade edilmiştir:
- Programlama dillerinden farklı olarak HTML mantık inşa edemez.
- HTML, programlama dillerinin temel özelliklerinden biri olan ve if-else gibi koşullu ifadeleri desteklemez.
- HTML, kodun yeniden kullanılabilirliğini sağlayamaz.
- HTML ile herhangi bir matematik işlem yapılamaz.
- HTML kendi başına herhangi bir veri işlemesi yapamaz.
- Diğer programlama dillerine nazaran belirli bir kod öğesinde hata olsa bile, geri kalan tüm öğeler yine de ekranda görüntülenecek şekilde çalışacaktır.
- Herhangi bir veri girişiyle şekillenecek bir çıktı alınamaz.
Kabaca HTML’nin de kendine has bir mantığı vardır, ancak doğası gereği verileri işlemek için tasarlanmış diğer dillerin mantığından farklıdır diyebiliriz.
HTML Ne İşe Yarar?
HTML, en kısa tarifle internet dökümanları oluşturmaya yarar. HTML ile bu dökümanların birbirlerine nasıl bağlanacakları belirlendiği gibi belge içerisindeki metin, resim, medya vb. nesnelerin nasıl yerleştirilecekleri ayarlanır.
HTML yapıları tag denilen ve Türkçeye etiket olarak çevrilen kod parçacıklarından oluşan bir işaretleme dilidir. Etiketler tarafından oluşturulan veriler, tarayıcı tarafından işlenir.
Aşağıdaki örnekte sol tarafta HTML olarak yazılmış kodların tarayıcılar tarafından sağ taraftaki gibi yorumlanması gösterilmiştir:
See the Pen Untitled by 1kodum (@1kodum) on CodePen.
HTML, web siteleri oluşturmak için olmazsa olmazdır. Tabiri caizse yapı taşlarıdır. HTML, CSS ve Javascript ile birlikte yaygın bir şekilde kullanılsa da yalnızca CSS veya JavaScript kullanılarak web siteleri oluşturulamaz.
Buna karşılık oldukça ilkel bir yapı olsa da yalnızca HTML kullanarak web siteleri oluşturabilirsiniz. Yani bu demektir ki ne kadar karmaşık siteler olursalar olsunlar hemen hemen her web sayfasında HTML bulunmaktadır.