Python

Python ile Liste (List) Kullanımı

Python’da Listeler, TupleSet ve Dictionary ile beraber platformda gömülü halde bulunan ve veri koleksiyonlarını depolamak için kullanılan dört veri tipinden biridir. Biz bu yazımızda, Python’daki listelerin ne olduğunu, nasıl oluşturulup kullanıldığını adım adım inceleyeceğiz.

Python’da Listeler

Python’daki liste, birden çok elemanı bir arada tutmamıza olanak tanıyan sıralı bir koleksiyondur. Bu koleksiyonlar, her biri benzersiz bir indekse sahip olan elemanlardan oluşur.

Listelerin tanımlanmasında köşeli parantezler [] kullanılır ve içindeki elemanlar virgül ile ayrılır. Örneğin, farklı meyve isimlerini bir liste içinde saklamak istediğimizi düşünelim. Bunu aşağıdaki gibi yaparız:

Bu kod parçası ile meyveler adında bir liste oluşturduk. Bu liste içerisinde sırasıyla “elma”, “muz” ve “portakal” elemanları bulunmaktadır. Bu elemanlara indeks numaralarıyla erişebiliriz. Python’da indeks numarası sıfırdan başlar. Bu durumu örneğimiz üzerinden gösterelim; “elma” meyvesinin indeksi 0, “muz”un indeksi 1 ve “portakal”ın indeksi ise 2’dir. Bakınız: [“elma”0, “muz”1, “portakal”2]

Listeler, sadece metinsel veri tiplerini (string) değil, diğer tüm veri tiplerini de (sayılar, diğer listeler, nesneler vb.) saklayabilir. Hatta aynı liste içinde farklı veri türlerini bir arada tutabilirsiniz. Örneğin, bir öğrencinin adı, yaşını ve not ortalamasını aşağıdaki gibi tek bir listede tutabilirsiniz:

Listeler, değiştirilebilir (mutable) bir yapıya sahip oldukları için, indeks numaralarını kullanarak sahip oldukları elemanları değiştirebiliriz. Aşağıdaki örneği inceleyiniz:

Yukarıdaki örnek, listelerin içerisindeki elemanların indeks numarasını kullanarak nasıl değiştirilebileceğini göstermektedir.

O halde, tek bir cümle kurarak Python’da listelerin ne olduğunu şu şekilde özetleyebiliriz: Listeler, köşeli parantezler içerisinde ([]) virgülle ayrılmış elemanlardan oluşan, sıralı, değiştirilebilir, herhangi bir veri türünde ve yinelenen değerlerde olabilen veri koleksiyonlarıdır.

Bu esnek yapı, listeleri veri saklama ve manipülasyonunda oldukça kullanışlı kılar. Özellikle birçok benzer veriyle çalışırken, bu verileri bir arada tutmak ve üzerlerinde işlem yapmak için listeleri kullanmak son derece verimlidir.

Python’da Liste Elemanlarına Nasıl Erişebiliriz?

Yukarıda da anlattığımız üzere, listedeki elemanların benzersiz bir indeks numarasına sahip olduğunu ve bunlara başvurarak liste elemanlarına ulaşabileceğimizden bahsetmiştik. Bu başlıkta biraz daha detaylara ineceğiz.

Bazı durumlarda, listenin kaç tane elemana sahip olduğunu bilemeyebiliriz ve böylesi durumlarda listenin sonundaki elamana erişmek için uzunca işlemler yapmamız gerekecektir. Python bize bu işlemi kolayca yapabilme imkanı vermektedir; eğer listenin en sonundaki elemana ulaşmak istiyorsak -1 ile başlarız. Özetle:

  • Listedeki ilk elemanının indeksi ➡️ 0
  • Listedeki son elamanın indeksi ➡️ -1

Yani bu demektir ki, tersten bir sıralama yaparken “-1, -2, -3 vb.” negatif sayıları kullanabiliriz. Bir başka örnek:

Eğer bir liste içerisinden belirli bir aralıktaki elemanları seçmek isterseniz dilimleme (slicing) yöntemini kullanabilirsiniz. Bunun için şöyle bir syntax (söz dizimi) kullanırız: liste[başlangıç_indeksi:bitiş_indeksi]

Bu dilimleme yöntemi ile başlangıç indeksinden, bitiş indeksine kadar olan (bitiş indeksi dahil olmamak üzere) elemanları alabiliriz. Örneğin:

Ayrıca dilimlemenin daha geniş bir formunu kullanarak adım sayısı (step) da belirleyebiliriz. Bu durumda syntax şu şekilde olacaktır: liste[başlangıç_indeksi:bitiş_indeksi:adım]

Dilimleme işlemi, başlangıç ve bitiş indekslerinin belirtilmediği durumlar için de çalışır. Özellikle, listenin başından ya da sonundan itibaren dilim almak istediğinizde kullanışlı olmaktadır:

Pekala negatif sayılar da dilimlemede kullanılabilir. Negatif indeksler, listenin sonundan başlayarak geriye doğru elemanlarına erişmek için kullanılır. Örneğin:

  • [-1] listenin ya da listenin son elemanını alır.
  • [::-1] listenin ya da listenin tüm elemanlarını ters sırayla alır.
  • [::-2] listenin ya da listenin tüm elemanlarını ters sırayla ikişer adımla alır.

Python’da “For” Döngüsü ile Liste Kullanımı

Python’da liste üzerinde gezinmek ve listelerdeki her bir elemanı işlemek için “for” döngüsü sıkça tercih edilir ve listede kaç eleman varsa, for döngüsü o kadar tur yapacaktır. Bunu yapabilmek için kullanılan syntax ise şu şekildedir:

Örneği meyvelerin eklendiği listeler üzerinde gezinip, her bir meyveyi aşağıdaki gibi yazdıralım:

Bazen elemanlara erişirken indeks numaralarını da kullanmak isteyebiliriz. Bu durumda enumerate fonksiyonunu kullanabiliriz. Bakınız:

rnek bir senaryoda nasıl kullanılabileceğini gösterelim. Diyelim ki, bir kitapçıda çeşitli yazarlara ait kitaplar bulunmakta ve biz de her bir kitabın yazarını, kitap adını ve fiyatını tek bir listede saklamak istiyoruz. Sonrasında da bu listeyi kullanarak belli bir fiyatın altındaki kitapları ve yazarlarını ekrana yazdıracağız. Bunu aşağıdaki gibi yapabiliriz:

Listenin içinde farklı veri tipleri (sayılar, stringler, listeler vb.) olabilir. For döngüsü ile bu veri tiplerini de rahatlıkla işleyebiliriz. Aşağıdaki senaryoyu kodlayalım:

“Bir öğretmen, her bir öğrencinin ismi, notları ve katıldığı kulüpleri aynı listede saklamaktadır. Öğretmen, bu listeyi kullanarak her bir öğrencinin adını, not ortalamasını ve katıldığı ilk kulübü ekrana yazdırmak istemektedir.” Bunu aşağıdaki gibi yapabiliriz:

Yukarıdaki örneğimizde, farklı veri tiplerinin (string, liste, sayı) aynı ana veri yapısı içerisinde nasıl saklandığını ve for döngüsü ile nasıl işlendiğini görmüş olduk. Sırageldi Python’da listeler için kullanılan liste metotlarını incelemeye.

Python Liste Metotları

Python, listelerle beraber kullanılabilecek gömülü halde gelen birtakım metotlara (fonksiyon) sahiptir. Aşağıdaki tabloda bunlar derlenmiştir:

MetotGörevi
append()Listenin sonuna yeni bir eleman (liste vb…) ekler
clear()Listedeki tüm elemanları siler
copy()Listenin bir kopyasını döndürür
count()Belirtilen değere sahip öğelerin sayısını döndürür
extend()Bir listeye bir başka listenin elemanlarıbnı ekler
index()Belirtilen elemanın ilk bulunduğu indeksini (sıra sayısını) döndürür
insert()Belirtilen elemanı belirtilen konuma ekler
pop()Belirtilen konumdaki elemanı kaldırır
remove()Belirtilen değere sahip elemanın ilk olanını kaldırır
reverse()Listenin sırasını tersine çevirir
sort()Listeyi (alfabetik ya da sayısal) sıralar

Python’da Listeler Nasıl Birleştirilir?

Python’da listeleri birleştirmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Aşağıda bu yöntemleri ve kullanımlarını bulabilirsiniz:

  • artı (+) operatörü ile listeleri birleştirmek.
  • extend() metodunu kullanarak
  • İki listeyi birleştirmek için for döngüsü ile bir listeyi sıralayıp diğerine append() metodu ile değer eklemek mümkündür. Ancak bu yöntem genellikle daha karmaşık veya özel ihtiyaçlar için kullanılır. Basit birleştirme işlemleri için + operatörü veya extend() metodu daha pratik olabilir.

Python Liste Örnekleri

Konu anlatımımızı bitirdiğimize göre sıra geldi çeşitli zorluk seviyelerinde liste örneklerini kodlamaya. Her bir soru maddeler halinde derlenmiştir:

  1. Liste Elemanlarının Ortalaması
  1. Listede En Büyük ve En Küçük Eleman
  1. Listeyi Ters Çevirme
  1. Listedeki Tek Sayılar
  1. Listede Tekrar Eden Elemanın Tekrar Etme Sayısı
  1. Listedeki Toplam Eleman Sayısı

Kodu çalıştırmak için: Trinket

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına reklam engelleyicinizi (Adblocker) kapatmanızı rica ediyoruz 😔