Programlamada “Hello World!” Tarihi

Eğer herhangi bir programlama dilini öğrenmeye başlamışsanız muhtemelen ilk öğreneceğiniz şey “Hello, World!” şeklinde İngilizce olarak yazılmış iki kelime olacaktır. Peki neden Hello World! yazıyoruz hiç düşündünüz mü? İşte bu yazımızda, bu soruya verilebilecek muhtemel cevapları derleyeceğiz.

“Hello World!” Tarihi

“Merhaba Dünya!” anlamına gelen bu iki kelimenin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. İlk olarak 1970’lerde ortaya çıkmış olup günümüze kadar geleneksel bir öğretim ve test yöntemi haline gelmiştir. Haliyle programlamada Hello World, kitaplardan tutun da çeşitli eğitim kaynaklarına varıncaya kadar pek çok yerde öğretilen ilk program olmuştur.

via GIPHY

Hello World! programı genellikle programlamadaki temel kavramları anlamak için kullanılan basit bir programdır. Bu program bir metin dizesi (“Hello World!”) şeklinde ekrana yazdırılır. Böylece programlama dili ve geliştirme ortamı hakkında temel bir anlayış için ilk adım atılmış olup aynı zamanda programlama dilinin nasıl çalıştığına dair başarılı bir izlenim verir.

İlk olarak 1972 yılında Bell Laboratuvarları’nda çalışan Brian Kernighan ve Dennis Ritchie tarafından yayımlanan “A Tutorial Introduction to the Language B” adlı makalede, “Hello, World!” ifadesi ile bir örnek program sunulmuştur. Yani resmi olarak kayıtlara geçen ilk kullanım için bu makaleyi gösterebiliriz.

Ancak, “Hello, World!” programının neredeyse her programcının hayatı boyunca en azından bir kez dahi olsa yazdığı bir kültür formuna dönüşmesi ise Brian Kernighan’ın 1978’de yazdığı ve Dennis Ritchie ile birlikte yayımladığı “The C Programming Language” adlı kitap sayesinde daha geniş kitlelere ulaşmış ve popülerleşmiştir.

Her ne kadar 1972 yılında Brian Kernighan tarafından ilk olarak C dilinde yazılarak kayıtlara geçmiş olsa da bu program döneminde kült haline geldiği için pek çok programlama dilinde de kullanıldığı varsayılmaktadır.

Zira daha da geri bir tarih olan 1964‘e gittiğimizde John Kemeny ve Thomas Kurtz tarafından geliştirilen BASIC dilinde “print” komutu kullanılabildiğinden çeşitli mesajlar yazdırmak pekala mümkündü. Bu nedenle gönül rahatlığıyla “Hello World” programının doğumunun aslında daha da eskilere dayandığını söyleyebiliriz.

Peki Neden “Hello World”?

Malumunuz programlama dilleri, insanla makine arasındaki iletişimi sağlamaktadır. Nasıl ki iki kişi birbirleriyle iletişime geçerken sohbete selamlaşma cümleleriyle başlıyorsa benzer şeyin insanla makine arasında gözlemlenmesi de bu işin bir cilvesi olmuştur.

“Hello, World!” ifadesinin kullanılmasının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bu ifade basit ve anlaşılır olduğu için tercih edilmiş olabilir. Programcılar için, bu ifade ile çalışan bir program yazmak, yeni bir dil öğrenirken veya bir geliştirme ortamını denetlerken başarıldığında anında geri bildirim sağlar. Bu sayede, “Hello, World!” programı, programcılar için yeni bir dilin veya ortamın temel yapılarını anlamalarına ve öğrenmelerine yardımcı olur.

Zira “Hello World” programı, yazılımı yeni öğrenmeye başlayanlar için kolay olduğu gibi oldukça öğretici bir kod yapısına da sahiptir. Zaten bu program ilk yazıldığı günden beri var olmuş hemen hemen her programlama dilinde kodlanmıştır.

Popüler Programlama Dillerinde “Hello World!” Yazımı Örnekleri

Her ne kadar aklınıza gelebilecek pek çok programlama dilinde “Hello World!” programı yazdırılmış olsa da popüler bazı programlama dilinde bu programının yazılışını göstermek istedik.

⭐ C Dilinde Hello World! Yazılışı

#include <stdio.h>

int main(void) {
   printf("Hello, World!\n");
   return 0;
}

⭐ C++ Dilinde Hello World! Yazılışı

#include <iostream>

int main() {
    std::cout << "Hello World!";
    return 0;
}

⭐ C# Dilinde Hello World! Yazılışı

using System;

namespace HelloWorld
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Console.WriteLine("Hello, World!");
        }
    }
}

⭐ Java Dilinde Hello World! Yazılışı

class HelloWorld {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello, World!"); 
    }
}

⭐ JavaScript Dilinde Hello World! Yazılışı

console.log('Hello World');

⭐ PHP Dilinde Hello World! Yazılışı

<?php
   echo "Hello, World!";
?>

Python Dilinde Hello World! Yazılışı

print("Hello, World!")

Dart Dilinde Hello World! Yazılışı

void main() {
  print('Hello, World!');
}

⭐ Go Dilinde Hello World! Yazılışı

package main

import "fmt"

func main() {
    fmt.Println("Hello, World!")
}

Özetle, “Hello, World!” ifadesi, programlama tarihinde önemli bir yere sahip olan ve programcılar için yeni diller ve geliştirme ortamlarını öğrenirken kullanılan basit bir programdır. Nesillerdir aktarılan bir kültür halini alan bu ifadenin kullanılmasının nedeni, muhtemelen basit ve anlaşılır olması ve programcılara hızlı geri bildirim sağlamasıdır diyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu