Python Örnekleri

Python ile E-Posta ve Parola Bilgileri Kontrolü

Bu örneğimizde, kullanıcıdan kayıtlı olan e-posta ve parola bilgilerini girmesini isteyen ve bunu kontrol eden temsili bir Python programı kodlayacağız.

İlk olarak, problemimizi çözerken nasıl bir yaklaşım uygulayacağımızı adım adım yazıp temsili bir akış şemasını çizelim:

  1. Başlangıç (Oval): Program başlar.
  2. Değişkenlerin İnitializasyonu (Paralelkenar): Doğru e-posta (correct_email) ve parola (correct_password) değişkenleri belirlenir.
  3. Input Alma (Paralelkenar): Kullanıcıdan e-posta ve parola bilgileri alınır.
  4. Karşılaştırma (Dikdörtgen): Kullanıcının girdiği e-posta ve parola bilgileri, correct_email ve correct_password değişkenlerindeki bilgilerle karşılaştırılır.
  5. Kontrol (Elmas): Eğer kullanıcının girdiği e-posta ve parola bilgileri doğruysa, ‘Giriş başarılı!’ mesajı yazdırılır. Aksi halde, ‘Hatalı e-posta veya parola!’ mesajı yazdırılır.
  6. Yazdır (Paralelkenar): İlgili mesaj yazdırılır.
  7. Bitiş (Oval): Program sona erer.

Kodumuzda, correct_email ve correct_password değişkenleri oluşturup bunlara e-posta ve parola bilgilerini atıyoruz. Daha sonra, input fonksiyonunu kullanarak kullanıcının e-posta ve parola bilgilerini alıyoruz. Son olarak, kullanıcının girdiği bilgileri, correct_email ve correct_password değişkenlerinde kayıtlı olan bilgileri if-else deyimini kullanarak karşılaştırıyoruz. Eğer bilgiler doğruysa, ‘Giriş başarılı!’ mesajını yazdırıyoruz, aksi halde ‘Hatalı e-posta veya parola!’ mesajını yazdırıyoruz.

Kodu çalıştırmak için: Trinket


Örneğimizi biraz şekillendirelim. Kullanıcı öncelikle e-posta adresini doğrulasın eğer bunda başarılı olursa sonraki iş olarak parola doğrulama işini yapsın.

Bunu yapmak için öncelikle kullanıcının girdiği e-posta bilgisini, correct_email değişkenindeki bilgiyle karşılaştırıyoruz. Eğer e-posta bilgisi doğruysa, kullanıcıdan parola bilgisi alıp, correct_password değişkenindeki bilgiyle karşılaştırıyoruz. Eğer parola bilgisi de doğruysa, ‘Giriş başarılı!’ mesajını yazdırıyoruz. Eğer parola bilgisi doğru değilse, ‘Hatalı parola!’ mesajını yazdırıyoruz. Eğer e-posta bilgisi doğru değilse, ‘Hatalı e-posta!’ mesajını yazdırıyoruz.

İlk örneğimizden farklı olarak burada nested-if (iç içe if) deyimini kullanacağız. Bakınız:

Kodu çalıştırmak için: Trinket

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına reklam engelleyicinizi (Adblocker) kapatmanızı rica ediyoruz 😔