Dart

Dart Dilinde Koşullu İfadeler

Diğer pek çok programlama dilinde de olduğu gibi Dart dilinde de akış kontrol ifadeleri vardır ve oldukça önemlidir. Bu yazımızda akış kontrol ifadelerinin ilk kısmı olan koşullu ifadeleri anlatacağız. Dart dilinde koşullu ifadeler “if – else if else” ve “switch – case” olmak üzere iki farklı şekilde sağlanmaktadır.

Dart dilinde koşullu ifadeler ilk olarak if – else if -else ifadesini inceleyim:

Dart if, else if, else Yapısı

Programlamada if yapısı, programlama dili fark etmeksizin bilinen en ünlü ifadedir ve Dart’ta da diğer programlama dillerindeki gibi benzer bir mantıkta çalışır.

  • Türkçede eğer anlamına gelen if ile doğru olduğunda bir kod bloğu çalışmakta ama yanlış ise çalışmamaktadır. Yani koşul, True veya False ile sonuçlanan bir Boole ifadesidir, eğer True ile sonuçlanırsa, o zaman if bloğu içindeki ifadeler yürütülür, False ile sonuçlanırsa, o zaman if bloğu atlanır.

Koşullar, boole değerleri (true-false) olmalıdır. Örneğin C++’da if (0) {…} yazabilirsiniz, burada sıfır yanlış olarak değerlendirilir, ancak Dart’ta bu şekilde bir derlene olmaz, onun yerine if (false) {…} yazmanız gerekir.

  • Eğer if koşulu yanlış olduğunda başka bir kod bloğu çalıştırmak istenirse else ifadesini kullanırız.

Çıktı: 100 değeri 200 değerinden küçüktür

  • Dart’ta if..else..if deyimi if..else deyiminde else-if ve if koşulu için tek else deyimlerini kullanarak alternatif test koşulları kümesi eklememize izin verir. Bu şekilde if..else..if ifadesi, yürütülecek birkaç kod bloğu arasından birini seçmek için kullanılır.

Çıktı: a değeri b değerine eşittir

Dart Kısa if Kulanımı

? işareti eğer anlamına gelir, else ise : olarak kullanılır:

Çıktı: küçük olan değer: 1

Bu örneği aşağıdaki gibi de çözebiliriz:

Dart null Kontrolü

Dart’ta bir değer null olarak atanamaz. Bunu yapabilmek için değişken türünün yanına soru işareti ? koyulur. Null kontrolü yapabilmek içinse ?? işareti kullanılır:

Çıktı: Guido van Rossum

Dart switch, case, default Yapısı

Dart’ta switch case ifadesi, iç içe (Nested) if – else ifadesinin basitleştirilmiş şeklidir ve bu da uzun if..else if..else ifadeleri zincirinden kaçınmaya yardımcı olur. Bir switch case ifadesi, yürütülecek kod bloğunu tanımlamak için bir ifadeyi birden çok vakaya karşı değerlendirir. Eğer gönderilen ifade hiçbir seçenekte yok ise default seçeneğinde belirtilen kod bloğu devreye girer.

Çıktı: Bugün cuma.

Yukarıdaki kodda kullanılan break ifadesi eğer koşul sağlanırsa ifadeyi sonlandırmak için kullanılmaktadır. Ayrıca break ve continue ifadeleri ayrı bir konu olarak anlatılacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

😔 Reklam Engelleyicisi 😔

Sitenin varlığını sürdürebilmesi adına reklam engelleyicinizi (Adblocker) kapatmanızı rica ediyoruz 😔